Welkom

☆ Elke 1e & 3e zondag ☆

Het leukste café voor iedereen die bezig is met gendervariaties. Je partner, vrienden en ook je familie is welkom.
Leeftijd: van jeugd tot en met volwassenen.
Of je je nu man voelt of vrouw, ergens tussenin of nergens, we horen er allemaal bij.

☆ KOM OOK ☆

De sfeer is gemoedelijk, vrolijk, open
Entree is vrij
De drankjes zijn betaalbaar
Prik gezellig een vorkje mee –meer info
Lees verder “Welkom”

Roze in Blauw

Op 4 februari heeft Iris van Roze in Blauw een voorlichting gegeven bij het Transcafé. Zij heeft hier verteld wat Roze in Blauw is, waar ze voor staan en wat ze doen. RiB is een landelijk samenwerkingsverband binnen de politie. Mensen die zich vanwege hun seksuele geaardheid of genderidentiteit bedreigd of gediscrimineerd voelen, of wellicht zelfs hierom mishandeld zijn, kunnen hier bij Roze in Blauw op een veilige manier een melding van maken. Alle agenten en medewerkers bij dit meldpunt zetten zich hier bewust voor in, en zo is er een prettige en begripvolle sfeer waar jij je verhaal kan doen.

Wanneer maak ik een melding?

Op het moment dat jij je bijvoorbeeld onveilig voelt in de metro mag je al een melding maken. Als je dit doet, kan de politie eventueel met je meekijken via de camerabeelden in het geval van nood. Je kan ook altijd achteraf, bijvoorbeeld de dag erna, nog een melding maken.

Waar mag ik dan een melding van maken?

Bij Roze in Blauw kan en mag je een melding maken van elke discriminatie, bedreiging, mishandeling of onveilige situatie waarvan de reden jouw seksuele geaardheid of genderidentiteit is. Ben jij lesbisch, homo, biseksueel, transgender, agender of elke andere mooie variant op wat een mens kan zijn, en gebeurt er iets wat jou een onprettig en onveilig gevoel geeft? Maak hier dan een melding van! Hieronder vallen fysieke mishandelingen, bedreigingen, maar ook onprettige situaties op straat, zoals het gevoel te hebben dat je wordt achtervolgd en iemand die nare dingen naar je roept.

Maar het is toch heel normaal als je op straat wordt nageroepen, dat hoort er toch bij?

Nee, dit hoort er niet bij, dit is niet oké. Veel mensen denken dat het normaal is wanneer je wordt nageroepen op straat, maar dit valt onder straatintimidatie. Straatintimidatie kan je een onprettig en bovendien onveilig gevoel geven. Roze in Blauw streeft naar een veilig Rotterdam, zonder intimiderende opmerkingen, dus ook van straatintimidatie mag je een melding maken!

Hoe wordt er met mijn melding omgegaan?

Roze in Blauw zal jouw melding altijd serieus oppakken en uiteraard gaan ze zorgvuldig met je privacy om. Bij hen heb je het gevoel dat er iemand naar je luistert en het beste met jou en je veiligheid voor hebben.

Waarom zou ik een melding maken en wat wordt er dan met mijn melding gedaan?

Roze in blauw strijdt voor een veilig Rotterdam. Wanneer er veel meldingen vanuit een bepaalde regio binnenkomen, kunnen ze gericht gaan kijken wat er aan de hand is en met een oplossing komen om de veiligheid te verbeteren. Als jij een melding maakt, help je mee aan een fijn Rotterdam voor iedereen!

Hoe maak ik een melding?

Folder Roze in Blauw

  • Bij spoed bel je direct 112.
  • Geen spoed maar wil je het wel bij de politie melden? Bel dan 0900-8844
  • Als je wilt dat jouw melding door iemand van Roze in Blauw wordt begeleid, bel dan naar 0800-7444477. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar.
  • RiB heeft een facebookpagina
  • Je kan ook mailen naar RiB: rozeinblauw@rijnmond.politie.nl

Alles over intersekse-condities tijdens Transcafé Rotterdam

Op 5 november 2017 kregen wij tijdens Transcafé Rotterdam een fantastische presentatie van Samantha (Geslacht!) en Annelies (NNID) over intersekse. Beiden gingen diep in op hun ervaringen en deelden hun persoonlijke verhalen aan de bezoekers.

Wellicht zal je jezelf afvragen: “Intersekse, wat is dat precies?” Intersekse personen worden geboren met een lichaam dat niet past in huidige aannames van mannen of vrouwenlichamen. Dit kan inwendig, uitwendig en ook genetisch niveau zijn, er zijn allerlei vormen van intersekse, en 1 op de 200 mensen is intersekse. De gastsprekers, Samantha en Annelies, hebben niet exact dezelfde vorm van intersekse, maar wat ze gemeen hebben is dat ze beide XY genen hebben.
Lees verder “Alles over intersekse-condities tijdens Transcafé Rotterdam”

Geplaatst in Div

Klinische les over transgenders

Verplegers doen hard hun best om jou zo fijn mogelijk te laten voelen tijdens je verblijf, ongeacht wie je bent. Toch bleek het onderwerp ‘transgenders’ niet vaak besproken te zijn binnen ziekenhuizen. In samenwerking met onze eigen Iris van het Transcafé hield Simone, een leerling-verpleegkundige, een broodnodige klinische les over transgenders.

Transgenders: een spannend onderwerp voor een eerste klinische les, maar er was wel behoefte aan. Omdat ziekenhuispersoneel vaak de benodigde kennis van transgenders niet heeft, weet men niet altijd hoe ze met bepaalde situaties moeten omgaan. Een klinische les kan daarbij helpen. Zo’n les houdt in dat één persoon zich verdiept in een onderwerp dat aandacht nodig heeft en deze informatie daarna doorgeeft aan zijn of haar collega’s door middel van een presentatie.

“Wie heeft er wel eens langer dan twee minuten met een transgender gesproken”, klonk de openingsvraag van verpleegster Astrid. Er gingen zo’n drie handen voorzichtig de lucht in. De zaal werd stil en leerling-verpleegster Simone begon haar klinische les met een korte uitleg over wat het precies inhoudt om transgender te zijn. Ze vertelde onder andere over de geschiedenis van het woord transgender en het behandeltraject, maar ook over hoe je iemand aanspreekt en hoe je omgaat met een transgender als patient. Na haar deel van de presentatie liet ze een filmpje zien waarin transman Jamie zijn reis verwoordt en in beeld brengt.

Het filmpje over de transitie van Jamie.

 

Lees verder “Klinische les over transgenders”

Geplaatst in Div

Rotterdam staat hand in hand op Schouwburgplein

De roze jongerenorganisatie The Hang-Out 010 organiseerde Hand in Hand, een bijeenkomst waar de community stilstond bij LHBT-gerelateerd geweld. Ondanks hevige regenbuien sloten honderden mensen de handen in één op het Schouwburgplein.

Op dinsdag 30 mei liep een jong koppel hand in hand over het Schouwburgplein na een bezoek aan de bioscoop, toen een groep jongeren iets zag dat niet beviel. De 15-jarige jongeren hakten op het koppeltje in, dat er niet zonder kleerscheuren vanaf gekomen is. Wat was precies de aanleiding? Het koppel bestond uit twee dames, wat voor de groep genoeg was om de twee te lijf te gaan.
Dit incident was voor de jongeren van The Hang-Out aanleiding om een bijeenkomst te organiseren op het Schouwburgplein, dat al gauw door krap 200 mensen werd gedeeld op Facebook. Dit was terug te zien in de honderden bezoekers die ondanks het slechte weer kwamen opdagen. Tijdens dit stille protest gaf het bestuur van The Hang-Out 010 een stevige, motiverende speech. The Hang-Out was niet de enige belangenorganisatie die aanwezig was. Onder andere Roze in Blauw, COC Rotterdam en Rotterdam Pride waren te vinden bij Hand in Hand.

Lees verder “Rotterdam staat hand in hand op Schouwburgplein”

Transgenders de hele dag op het nieuws

Het SCP (Sociaal en Cultureel Planbureau) presenteerde vandaag nieuwe cijfers over
transgenders in Nederland. De cijfers gaven aan dat zowel transmannen als transvrouwen
gemiddeld een lager inkomen hebben, terwijl zo’n veertig procent van de transgenders hoogopgeleid blijkt te zijn.

COC Nederland noemt de SCP-cijfers zorgelijk. Eerder dit jaar pleitte D66 in samenwerking met de
PvdA en GroenLinks voor een wet tegen transgenderdiscriminatie. Voor dit voorstel zou de
Algemene wet gelijke behandeling worden aangepast. Hierin staan al ‘geslacht’ en ‘hetero- of
homoseksuele gerichtheid’, maar ‘geslachtskenmerken’, ‘genderidentiteit’ en ‘genderexpressie’
moeten hieraan worden toegevoegd.

Lees verder “Transgenders de hele dag op het nieuws”