Alles over de intersekse conditie tijdens Transcafé Rotterdam

Op 5 november 2017 kregen wij tijdens Transcafé Rotterdam een fantastische presentatie van Samantha (Hang-Out 010, Geslacht!) en Annelies (NNID) over hun intersekse conditie. Beiden gingen diep in op hun ervaringen en deelden hun persoonlijke verhalen aan de bezoekers.

Wellicht zal je jezelf afvragen: “Intersekse, wat is dat precies?” De intersekse conditie is, kort door de bocht gezien, wanneer je zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtskenmerken hebt. Dit kan intern of extern zijn, maar ook op genetisch niveau. Er zijn ondertussen rond de 200 vormen van intersekse ontdekt en 1 op de 200 mensen blijkt een vorm van intersekse conditie te hebben. De gastsprekers, Samantha en Annelies, hebben allebei een andere vorm van de intersekse conditie. Er zijn heel veel variaties op de intersekse conditie, maar wat ze gemeen hebben is dat ze beide XY genen hebben.

Samantha gedroeg zich in haar eerste jaren heel jongensachtig. Dit werd niet altijd gewaardeerd. “Je bent toch een meisje?” Ze kwam pas op haar 23e te weten wat haar conditie precies inhield. “Het is een beetje een lange term: 17-bèta HSD deficiëntie”, krijgt ze er zelf maar net uit. Samantha is nu activiteitenbegeleider bij The Hang-Out 010 en verscheen ze op televisie in Geslacht! van BNN. Ze vraagt zich soms af hoe het leven was geweest als ze een jongen was. Ook is ze benieuwd naar hoe haar leven dan was uitgepakt en of ze dan andere dingen had gedaan dan nu.

Ook Annelies heeft het meegemaakt. “Er is me altijd verteld dat ik een meisje ben en dat ik het er maar beter niet over kan hebben”, geeft Annelies aan. Ze voegt daar aan toe: “We kennen als persoon met intersekse conditie dezelfde schaamte als de LHBTQ community. Daarin hebben we zeker wat gemeen.” Annelies vond dat ze niet bij de pakken neer moest zitten: ze is penningmeester bij NNID (Nederlands Netwerk Intersekse/DSD) en heeft gedanst op een pride boot. Natuurlijk met een bijpassend shirt dat leest: ‘Intersexy’.

Helaas ondergaan vaak mensen met een intersekse conditie, zoals Annelies en Samantha, al op zeer jonge leeftijd operaties en hormoonbehandelingen om geslacht te normaliseren. Zo’n operatie of behandeling is ingrijpend, vaak onnodig en ongewenst. Maar, er komt verbetering! Verschillende organisaties voor intersekse personen hebben een zaadje geplant bij de Verenigde Naties. De aanbevelingen zouden onnodige geslachtsoperaties, die al vanaf de geboorte kunnen plaatsvinden, moeten voorkomen. Onder andere heeft het NNID suggestie gedaan dat geslachtsnormalisatie bij de geboorte de vrije keuze van de patient wegneemt en de mogelijkheid tot educatie, twijfels, overweging en eventuele toestemming geven verhindert.

We zullen zien of er verbetering komt, maar voor nu is het vooral belangrijk om te blijven leren, onderzoeken en ontdekken over intersex. Het zou zomaar kunnen zijn dat jij of iemand in je naaste omgeving de intersekse conditie heeft.

Meer weten over de intersekse conditie?
Bekijk de website van NNID of de website van DSDNederland.

Geplaatst in Div