Alles over intersekse-condities tijdens Transcafé Rotterdam

Op 5 november 2017 kregen wij tijdens Transcafé Rotterdam een fantastische presentatie van Samantha (Geslacht!) en Annelies (NNID) over intersekse. Beiden gingen diep in op hun ervaringen en deelden hun persoonlijke verhalen aan de bezoekers.

Wellicht zal je jezelf afvragen: “Intersekse, wat is dat precies?” Intersekse personen worden geboren met een lichaam dat niet past in huidige aannames van mannen of vrouwenlichamen. Dit kan inwendig, uitwendig en ook genetisch niveau zijn, er zijn allerlei vormen van intersekse, en 1 op de 200 mensen is intersekse. De gastsprekers, Samantha en Annelies, hebben niet exact dezelfde vorm van intersekse, maar wat ze gemeen hebben is dat ze beide XY genen hebben.

Samantha gedroeg zich in haar eerste jaren heel jongensachtig. Dit werd niet altijd gewaardeerd. “Je bent toch een meisje?” Ze kwam pas op haar 23e te weten wat haar conditie precies inhield. “Het is een beetje een lange term: 17-bèta HSD deficiëntie”, krijgt ze er zelf maar net uit. Samantha verscheen op televisie in Geslacht! van BNN. Ze vraagt zich soms af hoe het leven was geweest als ze een jongen was. Ook is ze benieuwd naar hoe haar leven dan was uitgepakt en of ze dan andere dingen had gedaan dan nu.

Ook Annelies heeft het meegemaakt. “Toen ik hoorde dat ik intersekse ben is me altijd verteld dat ik een meisje ben, dat ik daar vooral niet aan moet twijfelen en dat ik het er maar beter niet met anderen over kan hebben”, geeft Annelies aan. Ze voegt daar aan toe: “Intersekse personen hebben vaak te maken met dezelfde stigmatisering, schaamte en moeite met acceptatie als anderen in de LHBTQ community. Daarin hebben we zeker wat gemeen.” In het afgelopen jaar is Annelies opener geworden over intersekse: ze is penningmeester geworden bij NNID (Nederlands Netwerk Intersekse/DSD) en heeft gedanst op een pride boot – natuurlijk met een bijpassend shirt dat leest: ‘Intersexy’.

Helaas ondergaan intersekse personen, zoals Annelies en Samantha, vaak operaties en hormoonbehandelingen om het geslacht inwendig en uitwendig zoveel mogelijk te ‘normaliseren’. Dit soort operaties worden vaak al uitgevoerd bij zeer jonge kinderen, soms kort na de geboorte. Zo’n operatie of behandeling is ingrijpend, onomkeerbaar, vaak onnodig en ongewenst. Maar, er komt verbetering! Verschillende organisaties voor intersekse personen, zoals NNID en OII (Organisation Intersex International) hebben een zaadje geplant bij de Verenigde Naties en de Raad van Europa. Deze hebben nationale overheden aangespoord om onnodige geslachtsoperaties bij intersekse kinderen te verbieden, omdat dit niet in overeenkomst is met mensenrechten en dit de lichamelijke integriteit, recht op zelfbeschikking, mogelijkheid tot educatie, twijfels en grondige overweging aantast.

We zullen zien of er verbetering komt, maar voor nu is het vooral belangrijk om meer bekendheid te geven aan intersekse, te blijven leren, onderzoeken en ontdekken. Het zou zomaar kunnen zijn dat jij of iemand in je naaste omgeving intersekse is.

Meer weten?
Bekijk de website van NNID of lees de folder ontwikkeld door Movisie in samenwerking met NNID.

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide