Klinische les over transgenders

Verplegers doen hard hun best om jou zo fijn mogelijk te laten voelen tijdens je verblijf, ongeacht wie je bent. Toch bleek het onderwerp ’transgenders’ niet vaak besproken te zijn binnen ziekenhuizen. In samenwerking met onze eigen Iris van het Transcafé hield Simone, een leerling-verpleegkundige, een broodnodige klinische les over transgenders.

Transgenders: een spannend onderwerp voor een eerste klinische les, maar er was wel behoefte aan. Omdat ziekenhuispersoneel vaak de benodigde kennis van transgenders niet heeft, weet men niet altijd hoe ze met bepaalde situaties moeten omgaan. Een klinische les kan daarbij helpen. Zo’n les houdt in dat één persoon zich verdiept in een onderwerp dat aandacht nodig heeft en deze informatie daarna doorgeeft aan zijn of haar collega’s door middel van een presentatie.

“Wie heeft er wel eens langer dan twee minuten met een transgender gesproken”, klonk de openingsvraag van verpleegster Astrid. Er gingen zo’n drie handen voorzichtig de lucht in. De zaal werd stil en leerling-verpleegster Simone begon haar klinische les met een korte uitleg over wat het precies inhoudt om transgender te zijn. Ze vertelde onder andere over de geschiedenis van het woord transgender en het behandeltraject, maar ook over hoe je iemand aanspreekt en hoe je omgaat met een transgender als patient. Na haar deel van de presentatie liet ze een filmpje zien waarin transman Jamie zijn reis verwoordt en in beeld brengt.

Het filmpje over de transitie van Jamie.

 


Na haar deel van de presentatie gaf leerling-verpleegster Simone het stokje over aan Iris, die vertelde over haar reis en haar ervaringen. Waar moet je beginnen? Wat doen hormonen met je gemoedstoestand? Hoe kom je aan een nieuw paspoort? Hoe voel je je als iemand je steeds meneer noemt terwijl je een mevrouw bent? Op elke vraag was een antwoord, of ze nu gesteld werden of niet. Iris nam de genderbread person erbij om in beeld te brengen hoe genderidentiteit werkt en ze stond stil bij mensen met een intersekse conditie.

De klinische les wekte vragen op bij het personeel, met name over de omgang met een transgenderpatient of -collega. Iris en Simone kregen na het vragenrondje een welverdiend applaus. De leerzame bijeenkomst was zeker voor herhaling vatbaar en zal in de toekomst misschien vaker gehouden worden om zo het leven voor verplegers en transgenders in een ziekenhuisomgeving aangenamer te maken.

Kunnen jouw collega’s ook een opfriscurus ’transgenders’ gebruiken? Wij bieden op maat gemaakte voorlichting aan bedrijven en beroepsonderwijs. Neem gerust contact op met de Werkgroep Transgenders via Facebook of email (iris@cocrotterdam.nl).

 

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide