Rotterdam staat hand in hand op Schouwburgplein

De roze jongerenorganisatie The Hang-Out 010 organiseerde Hand in Hand, een bijeenkomst waar de community stilstond bij LHBT-gerelateerd geweld. Ondanks hevige regenbuien sloten honderden mensen de handen in één op het Schouwburgplein.

Op dinsdag 30 mei liep een jong koppel hand in hand over het Schouwburgplein na een bezoek aan de bioscoop, toen een groep jongeren iets zag dat niet beviel. De 15-jarige jongeren hakten op het koppeltje in, dat er niet zonder kleerscheuren vanaf gekomen is. Wat was precies de aanleiding? Het koppel bestond uit twee dames, wat voor de groep genoeg was om de twee te lijf te gaan.
Dit incident was voor de jongeren van The Hang-Out aanleiding om een bijeenkomst te organiseren op het Schouwburgplein, dat al gauw door krap 200 mensen werd gedeeld op Facebook. Dit was terug te zien in de honderden bezoekers die ondanks het slechte weer kwamen opdagen. Tijdens dit stille protest gaf het bestuur van The Hang-Out 010 een stevige, motiverende speech. The Hang-Out was niet de enige belangenorganisatie die aanwezig was. Onder andere Roze in Blauw, COC Rotterdam en Rotterdam Pride waren te vinden bij Hand in Hand.


Het weer zat niet mee en veel mensen zochten een schuilplek onder het afdak van de Schouwburg of de bioscoop. De stoet bewoog zich rond half 6 richting Schouwburgplein, waar een grote kring gevormd werd. In het midden van de kring stonden onder andere Leroy, Laverne en Gert-Jan, bestuursleden van The Hang-Out 010. De kring pakte elkaar bij de hand en de regenbui leek even pauze genomen te hebben. Leroy speechte vol passie: “Wij staan hier niet voor de mensen buiten de community. We staan hier niet om te laten zien hoe zielig wij zijn, want dat zijn we absoluut niet. We staan hier voor ons, voor jullie. We staan hier om te laten zien dat het niet meer dan normaal is om hand in hand te lopen.” Ook werd er genoemd mensen binnen de community er vaak voor kiezen om bijvoorbeeld geen afscheidskus te geven aan hun partner, omdat het verkeerde reacties kan uitlokken. Hier moest volgens het bestuurslid verandering in komen. De speech werd afgesloten met een flinke yell en daverend applaus. Pas toen de bijeenkomst afgelopen was ging de regenbui verder.

De actie van The Hang-Out 010 bleek veel reactie op te wekken. “Ik ben hetero, maar ik kom omdat dit niet de samenleving is waar ik in wil leven”, was een van de comments onder een Facebookpost van de initiatiefnemers. Het incident met de twee vrouwen en de organisatie van Hand in Hand wakkerde ook in de politiek een hoop gevoel aan. De politieke partij VVD reageerde onder andere met een debatsvoorstel. Ook waren er partijen, waaronder Leefbaar Rotterdam, PVDA en CDA aanwezig tijdens het stille protest. De bijeenkomst zorgde ook voor de nodige media-aandacht. RTV-Rijnmond, de Volkskrant, de Telegraaf en zelfs PowNed stonden met microfoons en camera’s klaar om de menigte om hun meningen en beweegredenen te vragen.

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide