COC Rotterdam blijft dicht

Helaas ziet het bestuur geen mogelijkheden om per 1 juli 2020 open te gaan. Wij hebben na onderzoek en na overleg met de coördinatoren vastgesteld dat ontmoetingsactiviteiten – ondanks de op 24 juni aangekondigde verruiming van de corona-maatregelen – nog geen doorgang kunnen vinden. Alleen hulp- en adviesgesprekken en overleg kan op de voorwaarden van het RIVM plaatsvinden. Voor café-achtige activiteiten en ontmoeting blijken de risico’s te groot. Al deze activiteiten gaan voorlopig niet door in ons pand aan de Schiedamsesingel, ook niet in kleinere groepen. Ons pand is daarvoor helaas te klein en te onpraktisch ingedeeld. Voor sommige activiteiten onderzoeken wij de mogelijkheid om elders ruimte te huren.

Bestuur COC Rotterdam

Dit betekent dat Transcafés op de vertrouwde locatie ook in juli nog niet door kunnen gaan.
Natuurlijk houden wij onze ogen en oren open voor andere mogelijkheden binnen de RIVM-richtlijnen. En hebben wij een Virtueel Transcafé, zodat we elkaar nog wel kunnen blijven zien en horen.

Wij houden contact

De deur aan de Schiedamsesingel mag dan wel (noodgedwongen) gesloten zijn, op het internet heten wij je nog steeds van harte welkom.

Zo organiseren wij iedere 1e en 3e zondag van de maand een virtueel transcafé middels videoconferencing
(zie agenda en aankondigingen via facebook)

Zijn wij, als vanouds, bereikbaar via onze facebook-pagina.

Voor wie tussendoor een luisterend oor zoekt:

Gebruikers van Discord vinden ons hier.

En er is Jami, het veiligere alternatief voor Skype. Je vindt ons als gebruiker tcrotterdam.

NB: Met Jami hoef je niet persé een volledig account aan te maken; vink de optie “Registreer gebruikersnaam” uit en je kan semi-anoniem verder!

Roze in Blauw

Op 4 februari heeft Iris van Roze in Blauw een voorlichting gegeven bij het Transcafé. Zij heeft hier verteld wat Roze in Blauw is, waar ze voor staan en wat ze doen. RiB is een landelijk samenwerkingsverband binnen de politie. Mensen die zich vanwege hun seksuele geaardheid of genderidentiteit bedreigd of gediscrimineerd voelen, of wellicht zelfs hierom mishandeld zijn, kunnen hier bij Roze in Blauw op een veilige manier een melding van maken. Alle agenten en medewerkers bij dit meldpunt zetten zich hier bewust voor in, en zo is er een prettige en begripvolle sfeer waar jij je verhaal kan doen. Lees verder “Roze in Blauw”

Alles over intersekse-condities tijdens Transcafé Rotterdam

Op 5 november 2017 kregen wij tijdens Transcafé Rotterdam een fantastische presentatie van Samantha (Geslacht!) en Annelies (NNID) over intersekse. Beiden gingen diep in op hun ervaringen en deelden hun persoonlijke verhalen aan de bezoekers.

Wellicht zal je jezelf afvragen: “Intersekse, wat is dat precies?” Intersekse personen worden geboren met een lichaam dat niet past in huidige aannames van mannen of vrouwenlichamen. Dit kan inwendig, uitwendig en ook genetisch niveau zijn, er zijn allerlei vormen van intersekse, en 1 op de 200 mensen is intersekse. De gastsprekers, Samantha en Annelies, hebben niet exact dezelfde vorm van intersekse, maar wat ze gemeen hebben is dat ze beide XY genen hebben.
Lees verder “Alles over intersekse-condities tijdens Transcafé Rotterdam”

Geplaatst in Div

Klinische les over transgenders

Verplegers doen hard hun best om jou zo fijn mogelijk te laten voelen tijdens je verblijf, ongeacht wie je bent. Toch bleek het onderwerp ‘transgenders’ niet vaak besproken te zijn binnen ziekenhuizen. In samenwerking met onze eigen Iris van het Transcafé hield Simone, een leerling-verpleegkundige, een broodnodige klinische les over transgenders.

Transgenders: een spannend onderwerp voor een eerste klinische les, maar er was wel behoefte aan. Omdat ziekenhuispersoneel vaak de benodigde kennis van transgenders niet heeft, weet men niet altijd hoe ze met bepaalde situaties moeten omgaan. Een klinische les kan daarbij helpen. Zo’n les houdt in dat één persoon zich verdiept in een onderwerp dat aandacht nodig heeft en deze informatie daarna doorgeeft aan zijn of haar collega’s door middel van een presentatie.

“Wie heeft er wel eens langer dan twee minuten met een transgender gesproken”, klonk de openingsvraag van verpleegster Astrid. Er gingen zo’n drie handen voorzichtig de lucht in. De zaal werd stil en leerling-verpleegster Simone begon haar klinische les met een korte uitleg over wat het precies inhoudt om transgender te zijn. Ze vertelde onder andere over de geschiedenis van het woord transgender en het behandeltraject, maar ook over hoe je iemand aanspreekt en hoe je omgaat met een transgender als patient. Na haar deel van de presentatie liet ze een filmpje zien waarin transman Jamie zijn reis verwoordt en in beeld brengt.

Het filmpje over de transitie van Jamie.

 

Lees verder “Klinische les over transgenders”

Geplaatst in Div

Rotterdam staat hand in hand op Schouwburgplein

De roze jongerenorganisatie The Hang-Out 010 organiseerde Hand in Hand, een bijeenkomst waar de community stilstond bij LHBT-gerelateerd geweld. Ondanks hevige regenbuien sloten honderden mensen de handen in één op het Schouwburgplein.

Op dinsdag 30 mei liep een jong koppel hand in hand over het Schouwburgplein na een bezoek aan de bioscoop, toen een groep jongeren iets zag dat niet beviel. De 15-jarige jongeren hakten op het koppeltje in, dat er niet zonder kleerscheuren vanaf gekomen is. Wat was precies de aanleiding? Het koppel bestond uit twee dames, wat voor de groep genoeg was om de twee te lijf te gaan.
Dit incident was voor de jongeren van The Hang-Out aanleiding om een bijeenkomst te organiseren op het Schouwburgplein, dat al gauw door krap 200 mensen werd gedeeld op Facebook. Dit was terug te zien in de honderden bezoekers die ondanks het slechte weer kwamen opdagen. Tijdens dit stille protest gaf het bestuur van The Hang-Out 010 een stevige, motiverende speech. The Hang-Out was niet de enige belangenorganisatie die aanwezig was. Onder andere Roze in Blauw, COC Rotterdam en Rotterdam Pride waren te vinden bij Hand in Hand.

Lees verder “Rotterdam staat hand in hand op Schouwburgplein”